Sedan Finlands tidigare statsminister, Antti Rinne, avgått har frågan varit vem som skulle ta hans plats. Nu står det klart att det blir Sanna Marin, en blott 34 år gammal kvinnlig politiker.

När 700 arbetare vid det finska postverket plötsligt blev flyttade till ett dotterbolag, tillsammans med lägre lön och ett sämre kollektivavtal, bröt en stor strejk ut i Finland. Frågan om vilka politiker som känt till beslutet i förväg och inte stoppat det, blev snabbt ett hett samtalsämne.

Som en konsekvens av regeringens dåliga hantering av strejken började Centerpartiet, som är SDP:s största samarbetsparti, att de inte har förtroende för Antti Rinne, och kort därefter meddelade den nuvarande statsministern att han avgår.


Vald till partiledare

Efter avgången står alltså Finlands största parti, Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP), utan partiledare och därför hölls en partiomröstning i partiet.

Med bara tre rösters marginal valdes hon till de finska Socialdemokraternas partiledare, och dessutom var hon favoritkandidaten för den tidigare partiledaren, Antti Rinne — vars jobb Sanna Marin nu ärver som ny partiledare.

Flera kvinnliga ministrar

Sanna Marin är på intet sätt ensam som högt uppsatt ung kvinnlig politiker i Finland; deras nuvarande finansminister är exempelvis 32-åriga Katri Kulmuni och landets inrikesminister är 34-åriga Maria Ohisalo.

Trenden är givetvis välkommen, och ska kanske ses som att politiken behöver god kompetens istället för lång erfarenhet som just politiker; de personer som passar bäst på specifika poster ska också ha de jobben, oavsett hur lång karriär de har bakom sig.

Artikelbild av Jari Niemelä.


Om artikeln

  • Titel: Sanna Marin är Finlands nya statsminister
  • Skribent: Finansbladet
  • Publicerad: 10 december 2019

Information om värdepapper och investeringar är inte köpråd utan bara information. Den här artikeln kan innehålla faktafel — upptäcker du några får du gärna anmäla det.